Man kan sammanfatta min första semester dag med ett ord: husligheter..
Inget strandväder precis så jag har bakat, rensat i kyl/frys/skafferi, åkt till jordgubbssjälvplockning och sedan bakat lite till..
Sen tog energin slut och det blev visst hämtpizza.. Men ändå!
Nu tänker jag fylla frysen med godsaker att ha med sig till stranden när värmen kommer tillbaka.
Så efter ha blivit inspirerad av Tittilina så bakade jag gifflar med nutella i som hon tipsat om.
Herregud vad goda säger jag bara.
Lite varma och med ett stort glas iskall mjölk. Mmmm.
Kram Ida
Här kommer receptet från hennes blogg:
Gifflar med nutella
32 st
50 g jäst
150 g smör
3 dl mjölk
1½ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt ( jag tog bara 50 gr och det gick bra)
250 g Nutella
Gör så här:
1.Smula jästen i en bunke.
Smält smöret, häll på mjölken och låt blandningen bli fingervarm, ca 37 grader.
Lös upp jästen med lite av vätskan.
2. Tillsätt resten av vätskan, socker, salt och ägg.
Blanda sist i mjölet, inte allt på en gång, och bearbeta degen smidigt.
Låt den jäsa under bakduk i 50-60 min.
3. Sätt på ugnen på 200 grader.
Blanda smör och nutella i en skål.
4. Ta upp degen och knåda den lätt. Dela den i 4 delar.
Kavla ut varje del till en stor rundel och skär den i 8 trekanter.
5. Lägg en klick fyllning (ca 1 tsk) på den bredaste delen.
Rulla ihop gifflarna med start från den bredaste delen.
6. Lägg gifflarna med skarven nedåt på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i 20 min.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
8. Grädda gifflarna mitt i ugnen i 7-8 min. Låt svalna på galler.